diumenge, 1 de juny del 2008

Preparant la Selectivitat

Si has elegit realitzar l'examen de Filosofia a la Selectivitat estàs d'enhorabona: la major part de la feina ja està feta, ara només cal repassar i tenir presents uns quants consells que t'ajudin a dur a bon port el que has fet durant el curs i, sobretot, a no tirar-ho tot per la finestra per alguns errors fàcils de corregir.
En primer lloc, pensa que t'has estat entrenant per a aquesta prova des del primer dia que vares fer una classe de filosofia, no només de 2n sinó també de 1r de batxillerat, i també podríem dir des de que vares fer Ètica a ESO. I és que la prova de Filosofia no consisteix en memoritzar i repetir les teories dels autors estudiats, sinó que consisteix en una prova de maduresa intel·lectual que s'expressa a través dels problemes filosòfics que els filòsofs han plantejat. Així, no cal que dediquis moltes més hores a "estudiar" sense sentit, val més que aixequis el cap i pensis en allò que ja has estudiat. Per dir-ho metafòricament: ja no t'has d'alimentar més, ara cal fer la digestió per aconseguir una bona nutrició.
En segon lloc, vull donar-te un consell: mantenir la calma i controlar els nervis. Ja sé que això és molt fàcil de dir i bastant més difícil de fer, però t'ho dic des de la perspectiva del qui ja ha fet l'examen de selectivitat una vegada i el va superar: els nervis no serveixen de res.
Per controlar aquests nervis, el millor que pots fer és pensar que si has superat el curs tens un 95% de possibilitats de superar la prova: ara bé, tampoc te la regalaran, cal que t'esforcis tot el que puguis. I pensa que si un examen et va malament, per exemple, el de Filosofia, això no és important, sinó que l'important és el resultat final, per tant, no t'has de desanimar a les primeres de canvi.
A les classes insistiré amb altres consells i prepararem la prova. Faré referència a algunes webs que us indico a continuació, per a què quan estiguis tranquilament a ca teva les llegeixis amb més comoditat.
D'entrada, i això és un consell per a totes les matèries, has de conèixer l'estructura de la prova. Durant aquest curs quasi tots els exàmens de Filosofia han seguit estrictament aquest model de prova, així que ja la coneixes. De totes formes com que els models dels exàmens dels anys anteriors estan disponibles a la web de la UIB, els pot tornar a consultar quan vulguis. Enllaç directe aquí.
També és convenient tornar a llegir i pensar bé amb els criteris de correcció de cada matèria. Els de Filosofia també els coneixes, els tens al dossier que hem emprat durant el curs i han estat els criteris que s'han utilitzat per corregir els exàmens de Filosofia. Per si de cas no els tens a mà te'ls escric aquí mateix:

"Instruccions i criteris de correcció

Instruccions:

  • L’alumne ha de triar entre el text A i el B i contestar les quatre qüestions que van associades al text elegit.
  • Cada una de les quatre qüestions val 2,5 punts, sobre el total de 10 punts de l’examen.

Criteris de correcció

Generals:

A més de la claredat i precisió en l’explicació que figura repetidament com a criteri per a totes les qüestions, es tindrà en compte la utilització correcta de l’ortografia i de la sintaxi i un nivell digne d’estil literari.

Els criteris que s’indiquen a continuació, encara que ja apareixen vinculats a la valoració específica d’algunes de les qüestions, poden servir també de pauta, en general:

  • Seguir un ordre lògic en el desenvolupament de l’exposició, com també absència de contradiccions, repeticions innecessàries, desviaments de la qüestió, etc.
  • Mostrar creativitat en la construcció de la resposta.
  • Utilitzar el vocabulari bàsic de l’autor o dels autors que apareixen a les qüestions.
  • Usar el text tant com sigui possible en totes les respostes, això és, fer-ne citacions en l’exposició.

Específics:

1. Explica breument el contingut del text

L’alumnat ha de demostrar que ha entès de què tracta el text i l’ha de saber explicar de manera clara i concisa, assenyalant les idees principals i secundàries i determinant les relacions existents entre unes i altres:

1.1. Encert en la identificació del problema filosòfic.

1.2. Identificació i explicació de les idees presents al text i de la relació entre aquestes.

1.3. Claredat i precisió en l’explicació.

2. Explica una expressió, un concepte o algun aspecte concret que aparegui en el text, tot posant-lo en relació amb la filosofia de l’autor

L’alumnat ha de demostrar que sap explicar una teoria, un concepte o una expressió amb detall, emprant el vocabulari tècnic bàsic de la qüestió, i que sap trobar i explicar les relacions amb el text:

2.1. Explicació detallada de la teoria, el concepte o l’expressió, emprant el vocabulari bàsic.

2.2. Correcta connexió amb el text.

2.3. Claredat i precisió en l’explicació.

3. Relaciona el text amb altres elements no especificats

L’alumnat ha de demostrar que és capaç de trobar les semblances, les diferències i les connexions entre conceptes i teories, bé del mateix autor, bé d’altres de la història de la filosofia, tenint en compte que el nivell que s’assoleix a segon de batxillerat és general i no es pot pretendre una profunditat excessiva.

3.1. Mostrar un coneixement de les idees, els conceptes o teories que s’han de relacionar.

3.2. Establir i explicar les relacions correctament.

3.3. Claredat i precisió en l’exposició.

4. Quina opinió et mereix la tesi del text i quin sentit té parlar-ne avui en dia

L’alumnat ha de demostrar que sap argumentar les seves opinions respecte dels conceptes o teories que són presents al text, i que els pot relacionar oportunament amb temes d’actualitat:

4.1. Donar bons arguments que donin suport a l’opinió.

4.2. Consistència, creativitat, originalitat en la resposta.

4.3. Claredat i precisió en l’exposició."

Recorda que també apareixeran al mateix examen de selectivitat, no cal que ho memoritzis.

I ja per últim i acabar amb aquest missatge tan llarg, el professor Alcoberro, al qual t'he dirigit moltes vegades durant aquest curs a aquest bloc, té també a la seva web un Dossier molt útil sobre la selectivitat. Encara que està escrit per a la selectivitat de Catalunya són molt bons consells per a tots i et recomano que els llegeixis. De fet, aprofitaré algunes de les seves idees durant les classes de preparació que farem i ja saps que sempre dic que el millor és llegir els originals... així que clica aquí i aprofita'l.

I per si no escric cap altre missatge dirigit especialment a tu, que faràs l'examen de Selectivitat a la UIB l'any 2008... MOLTA SORT!!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per les paraules que dediques al meu web. Cordialment Ramon Alcoberro i Pericay