divendres, 7 de novembre del 2008

Matrix i el problema de la realitat

Per tractar el tema de Filosofia sobre la veritat i la realitat hem començat veient unes escenes de la famosa pel·lícula Matrix. El film dóna molt de sí per a la reflexió filosòfica, hi ha molts temes filosòfics inserits en els diàlegs dels personatges, com per exemple, la mateixa expressió "Benvinguts al desert del real" que està agafada del filòsof Jean Baudrillard. Vos transcric el fragment de l'escena en qüestió que ens serveix per introduir-nos i exemplificar el problema de què és la realitat.

"– MORFEO: Neo ¿querías saber qué es Matrix, no?

(OFF) Trinity/ Procura relajarte/ Te sentirás/ algo raro.

– MORFEO: Esto es el Constructor. Es nuestro programa de carga. Cargamos lo que sea, desde ropa hasta instrumentos, armas, entrenamientos simulados... Cualquier cosa que necesitemos.

– NEO: ¿Ahora estamos, dentro de un programa informático?

– MORFEO: ¿Es tan difícil de creer? Tu ropa es distinta y los enchufes de tu cuerpo han desaparecido. Vuelves a tener pelo. Tu aspecto actual es lo que llamamos una "auto-imagen residual". Es la proyección mental de tu yo digital.

– NEO: ¿Entonces, esto no es real?

– MORFEO: ¿Qué es "real"? ¿De qué modo definirías "real"? Si te refieres a lo que puedes sentir, a lo que puedes oler, a lo que puedes saborear y ver, entonces el término "real" son señales eléctricas interpretadas por tu cerebro. Este es el mundo que tú conoces. El mundo tal y como era a finales del siglo veinte. Ahora sólo existe como parte de una simulación interactiva neural que llamamos Matrix. Has vivido en un mundo imaginario, Neo. Este es el mundo como es, en la actualidad. Bienvenido al "desierto de lo real"."


Una altra mostra de la fecunditat filosòfica de la pel·lícula dels germans Wachowski són els llibres i les webs dedicades a ella. De totes elles vos recomanaria consultar:
I ara vos tradueixo la contraportada del DVD:

" La percepció: El nostre món és real
La realitat: Aquest món és un somni, una complicada trampa elaborada per un programa d'ordinador d'intel·ligència artificial que controla la nostra vida.
Deformació de la ment. Efectes visuals d'última tecnologia. Acció espectacular. Keanu Reaves i Laurence Fishburne emprenen una batalla per alliberar la humanitat a Matrix, un ciber-thriller escrit i dirigit pels germans Wachowski. La història penetra en la teva ment, els efectes especials superen tot allò imaginable adintrant-se en un nou concepte dins la realització cinematogràfica. Amb Matrix creuràs l'increïble."

1. Fitxa tècnica
Direcció i guió: The Wachowski Brothers.
País:
USA.
Any: 1999.
Durada: 136 min.
Interpretació: Keanu Reeves (Thomas A. Anderson / Neo), Laurence Fishburne (Morfeo), Carrie-Anne Moss (Trinity), Hugo Weaving (Agente Smith), Joe Pantoliano (Cifra / Sr. Reagan), Marcus Chong (Tanque), Paul Goddard (Agente Brown), Robert Taylor (Agente Jones), Gloria Foster (Oráculo), Julian Arahanga (Apoc), Matt Doran (Ratón), Belinda McClory (Switch), Anthony Ray Parker (Dozer), Andy y Larry Wachowski (limpiaventanas; no aparecen en los créditos).
Producció: Joel Silver.
Música: Don Davis.
Fotografia:
Bill Pope.
Muntatge: Zach Staenberg.
Disseny de producció: Owen Paterson.
Direcció artística: Hugh Bateup i Michelle McGahey.
Vestuari: Kym Barrett.
Decorats: Lisa Blitz Brennan, Tim Ferrier i Marta McElroy.
Efectes especials: Amalgamated Pixels, Animal Logic, Bullet Time, DFILM Services, Makeup Effects Group Studio, Manex Visual Effects Mass. Illusions LLC.
2. Sinopsi
És el món el que aparenta? Thomas Anderson (Keanu Reaves), programador d'una important empresa de software i hacker informàtic d'àlies Neo, descobrirà que no. Amb ell contactarà un grup estrany encapçalat per Morfeo (Lawrence Fishburne) qui li mostrarà la vertadera realitat que s'amaga rera l'aparent: un món dominat per les màquines, les quals esclavitzen la Humanitat per utilitzar els nostres cossos com a simple font d'energia. Però, i la nostra ment? On es troba, aleshores? La resposta és a Matrix.