dilluns, 17 de maig del 2010

1984 i el totalitarisme

Com a il·lustració de "l'home-massa" que Hannah Arendt descriu al seu llibre Els orígens del totalitarisme ens serveix perfectament el principi de la pel·lícula 1984 basada en el llibre homònim de George Orwell. Tot el llibre/pel·lícula és igualment una crítica a un totalitarisme que elimina la possibilitat de què els individus pensin per si mateixos i que utilitza la propaganda ideològica i el terror com a instruments de la dominació, exactament el que Hannah Arendt escriu al seu llibre.
He esborrat el vídeo de Youtube perquè no és podia veure per motius de copyrigth! Substitueixo el fragment inicial de la pel·lícula per el Trailer de la mateixa a Youtube i la pel·lícula completa del portal Vimeo.

 Ja que insereixo la pel·lícula completa aprofito per recomanar-la una altra vegada com a exemplificació fictícia d'un estat totalitari com els que analitza Hannah Arendt en Els orígens del totalitarisme. Els trets característics de ideologia i terror hi apareixen constantment, l'anul·lació de la consciència, de la llibertat, de l'espai públic, l'unipartidisme, etc., hi són totalment presents.
I als que us agrada la lectura molt millor encara llegir el llibre d'Orwell del mateix títol.