dimarts, 1 d’octubre del 2013

Vídeo on personalitats de la cultura defensen la filosofia

Article complet

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Joan Carles,

sóc professor de filosofia i et vull donar l'enhorabona per la teva pàgina web, pels consells que dones, i sobretot pel suport que dones a la filosofia.

Personalment, no sé si coincidim, em trobo en una època de molt de pessimisme. Veig preocupat com el món canvia al meu voltant, i no ho fa de la manera que m'agradaria. Els esdeveniments amb el TIL a les Illes en són un exemple, però n'hi ha molts més, i més crítics, com la progressiva desaparició de la classe mitjana, l'augment de la pobresa, i en el nostre àmbit, la destrucció del sistema públic d'ensenyament i l'elitització de la cultura.

A mí se'm cau la cara de vergonya en explicar als alumnes la política de Plató o d'Aristòtil, perquè ambdós defensen l'educació com un pilar de la societat futura, i després arribar a casa i trobar el panorama de la nostra actualitat, on el deute d'un banc és més valorat que el futur dels nostres fills.

El darrer que ens feia falta, als professors de filosofia, era la nova llei educativa, amb la reducció de filosofia i el major pes, entre d'altres, de la religió. Com bè s'exposa en els vídeos que presentes la filosofia forma part de la nostra vida, és un pilar de la ciència, i de la mateixa vida. Com seran els nostres futurs empresaris -si ja són despiatats- sense unes bases ètiques?; com seran els fanàtics religiosos si no han llegit sobre metafísica?...

Realment, no sé que és pot fer més del que es fa, perquè el món educatiu s'ha aixecat, i ho ha fet amb força. Sembla que no és suficient. Els polítics, demagogs (ni tan sols sofistes en la pitjor acepció del terme), se'n riuen de nosaltes. És inacceptable.

De vegades em venen al cap les paraules de Marx: "el filòsof ha d'actuar, no és pot limitar a contemplar el món". Però què es por fer més del que ja es fa?

Per aquest motiu, si serveix una mica, dono difussió als vídeos que presentes i a la teva pàgina. Poc feim, i de cada cop manco som, però els que sabem de la importància de la filosofia en el desenvolupament de la nostra societat, hem de lluitar per conservar aquest bè de la Humanitat.

Tant de bò els nostres polítics reflexionin, recordin alguna de les seves antigues lliçons de filosofia, i deixin de cometre les aberracions actuals. I si aquests polítics són inútils (en sentit pragmàtic), imagina't ara com seran els futurs sense haver estudiat la nostra assignatura: res més que titelles en un món dominat per oligàrcacs sense escrúpols.

Res. És tan sols una reflexió que et volia transmetre. Suposo que m'entendràs.

Gràcies per la teva feina i salut!

Joan Carles Alzamora ha dit...

Benvolgut company,
coincideixo amb les teves reflexions però intento ser una mica més optimista, és el que m'ajuda a seguir intentant canviar el món des de les meves petites aportacions. El bloc és un lloc per compartir i reivindicar la importància de la filosofia, també ho faig a través del Facebook i el twitter, col·laboro amb plataformes i associacions, assisteixo a manifestacions i concentracions, he fet tres setmanes de vaga i el 24O també la secundaré. I el més important, intento transmetre la idea de compromís del ciutadà a les classes de filosofia. Com a mínim així sé que faig alguna cosa.
Moltes gràcies per les teves paraules, m'agradaria poder-t'ho agrair personalment però no sé si ens coneixem.
Salut, força i ànims!

Anònim ha dit...

Disculpa que no t'hagi revelat la meva identitat, ja et diré el perquè. En tot cas, el que faré és cercar-te fer facebook i presentar-me.

De veres que me'n alegro de la teva postura optimista, i sobretot et felicito per totes les tasques que dus a terme. És ben cert que si vols construir una magnífica murada no ho faràs en un dia, i has de posar el màxim interés en cada maó. Això és el que fas, i és molt meritori.

Tant de bò granet a granet arribem a aconseguir una societat més justa. El que em preocupa és veure tant de moviment social desbarat pel poder sense conseqüències (la Primavera Àrab, el 15 M, la manifestació contra el TIL...). I sobretot, m'aterra que la lluita que està portant a terme una part de la nostra generació (engendrada en el pacifisme) acabi en un no res, doncs les següents, si no anam alerta, poden arribar a ser tan ignorants com pretenen fer-les.
Però tens raó. Hem de ser optimistes. Si Giordano Bruno sobrevisqué (ideològicament, tot i que fou cremat) a la Inquisició, i Arendt al Nazisme, cal pensar que arribaran temps de més llibertat.

Anònim ha dit...

http://www.diariodemallorca.es/servicios/cartas/cartaLector.jsp?pIdCarta=18367&pRef=2013110300_0_0__Cartas

Article en defensa de la filosofia a Diario de Mallorca.


Salutacions,