diumenge, 6 d’abril del 2008

Gandhi (la no violència)

Un dels debats arrel del tema de la pena de mort va ser el de la famosa "llei del Talió: ull per ull, dent per dent, mà per mà, peu per peu, ferida per ferida, cremadura per cremadura", etc. Molts pensen que la violència s'ha de respondre amb violència, que davant un atac o una provocació no hi ha altre resposta possible que l'atac i la violència. Per mor d'això, ara veurem la pel·lícula sobre la biografia de "Mahatma Gandhi", el principal defensor de la no violència. Gandhi, a més, va donar la resposta més original a l'ideologia de l'ull per ull, va dir; "amb l'ull per ull només s'aconsegueix que el món sencer és quedi cec". Gandhi proposava la lluita pacífica, la ressistència activa, sempre la no violència per afrontar els conflictes, tant els individuals com els socials. A través d'aquesta lluita pacífica va aconseguir alliberar el seu país del colonialisme britànic, aquest és el tema central de la pel·lícula. Per a nosaltres, la lliçó de Gandhi és que la resposta pacífica és més efectiva que la violenta, que l'ull per ull no condueix a la solució dels conflictes sinó a la creació de nous.
1. Fitxa tècnica
  • Títol original: Gandhi
  • Director: Richard Attenborough
  • Any: 1982
  • País: Regne Unit
  • Durada: 183 minuts
  • Protagonista: Ben Kingsley
2. Sinopsi
Mahatma Gandhi no va governar cap país, però aconseguí el que ningú havia aconseguit abans; conduí el seu país cap a la llibertat i fou l'esperança d'un poble. Mahatma Gandhi, des dels seus inicis com a advocat a Suràfrica fins a convertir-se en el famós líder de la India. Després de defensar els drets dels ciutadans d'origen no europeu a Suràfrica, decideix que els hindús s'han convertit en ciutadans de segona classe en la seva pròpia terra i aconsegueix fer sublevar al poble hindú contra el règim de l'Imperi Britànic mitjançant la doctrina de la no violència. La pel·lícula recrea amb tot detall la vida de Gandhi, les seves idees i el poder que assolí. Amb escenes tan especteculars com la masacre 'Amristar, on els britànics dispararen sobre 15.000 homes, dones i nins desarmats, i la increïble marxa cap a la mar on Gandhi arrossegà a milers de compatriotes per demostrar que la sal de la mar pertanyia a tothom i que no era d'ús exclusiu dels britànics. Una obra mestre, una mirada al cor i a l'ànima d'un home la victòria del qual canvià el món per sempre.

L'actor Ben Kingsley va aconseguir l'Òscar al Millor actor amb aquesta interpretació, i realment la caracterització com tota la interpretació està molt ben assolida. Vegeu la semblança amb dues fotografies del Gandhi real.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tota la raó del món! He descobert el bloc avui, i n'he quedat enganxat! Seguiré passant...
Salut!

Joan Carles Alzamora ha dit...

Estic content que el bloc t'hagi agradat, em recompensa totes les hores de feina que hi estic dedicant.
Gràcies pel comentari i salut!