dijous, 15 de gener del 2009

Documental sobre Maquiavel

La professora de Literatura Laura Izquierdo m'ha mostrat aquest documental sobre Maquiavel i trobo que és interessant per les classes de Filosofia, sobretot per segon de Batxillerat on estudiam en profunditat l'autor renaixentista.
El documental està molt ben realitzat i escenifica l'època de Maquiavel perfectament, citant frases exactes de El príncep, i en menor mesura, de Els discursos.
El més discutible, i per això útil pel debat, és la transferència de la teoria política de Maquiavel a la política contemporània mundial, sobretot a la nordamericana, on polítics com Henry Kissinger i Gary Hard s'apropien de les tesis de Maquiavel per justificar les seves accions. (Recordem que Kissinger està acusat d'estar al darrera de cops d'estats violents a Amèrica Central i del Sud).
Altres entrevistats, en canvi, com els professors universitaris, fan unes declaracions molt interessants i clarificadores, sobretot la professora.
El documental dura uns 45 o 50 minuts i està dividit al Youtube en 5 vídeos; convé que els vegeu per ordre i seguits, així és que evitau les presses i posau-vos còmodes. En parlarem a classe.