dilluns, 8 de novembre del 2010

Primer capítol de "El gran diseño" d'Stephen Hawking


El diari El País ofereix en traducció castellana el primer capítol del nou llibre del científic Stephen Hawking The Grand Design, que s'ha traduït com El gran diseño, quan hi ha qui diu que la traducció correcta seria El gran designi. Sigui com sigui, a aquest primer capítol podem llegir coses molt interessants per la filosofia, una d'elles, emperò, ens xoca de ple als filòsofs: l'afirmació que la filosofia ha mort. I no puc estar més en desacord amb ell, ja que encara que no li agradi, ell també fa filosofia! L'argument que utilitza, que la filosofia s'ha allunyat de la ciència, crec que es fàcilment rebatible, ja que són molts els filòsofs que basen les seves teories en la ciència. Però, deixant de banda aquesta qüestió poc rellevant per l'interès del llibre, el capítol conté nombroses referències a qüestions que tradicionalment s'han tractat des de la filosofia: què és la realitat?, és necessari un creador de l'univers?, per què existim?, etc.
Recomano la lectura d'aquest primer capítol i esperarem al 15 de novembre la publicació del llibre per seguir la resta d'afirmacions del filòsof-científic Hawking.

Afegit el 15/11/2010: La traducció al català de The Grand Design està prevista pel 25 de novembre a l'editorial Columna.